Vine a-prendre el carrer

General

Avís

La universitat lliure de Mallorca ha cessat les seves activitats des de finals de 2013. Els llibres de la biblioteca autogestionada continuen en el local del NAL Patins de l’Ecoxarxa (Passatge Antoni Torrandell 16), on poden seguir essent consultats.


Convocatoria

Varias personas del grupo de filosofía y la biblioteca de la unilliure han manifestado su deseo de realizar una asamblea con varios objetivos:

-concertar un calendario de actividades a realizar durante los meses de verano,-proponer y elegir temas para charlas, proyecciones, etc. (lluvia de ideas), de cara a septiembre,

-hacer un llamamiento y una búsqueda de nuevos miembros que puedan estar interesados en aportar nuevas ideas y proyectos o participar en los ya existentes (que podría empezar ya).
La convocatoria será el viernes 12 de julio, a las 18h en la Ecoxarxa.
Toda persona que se anime queda invitada a participar.
saludos a todos.

Lectura de cuentos

Lectura de los cuentos de José Joaquín Fiquitiva

Día 18 de julio   2013  a las 20 h

local de la Ecoxarxa ( biblioteca)


Cicle d’auto-formació “L’autonomia durant els anys 70s: autonomia obrera i grups autònoms”

transitant té el plaer d’albergar aquesta experiència d’auto-formació a ca nostra!! esperem que pugueu participar-hi, bé apuntant-vos al cicle complet d’auto-formació, bé participant de les activitats puntuals obertes que s’aniran fent.

IMPORTANT Per apuntar-se al cicle d’auto-foramció (lectures col·lectives):

envieu un correu a [email protected] o passeu per transitant a dir-nos-ho personalment.

hi ha 15 places! no us despisteu!

salut i auto-formació!!

http://www.transitant.net/cicle-dauto-formacio-lautonomia-durant-els-anys-70s-autonomia-obrera-i-grups-autonoms/

 


xerrada física per a l’agricultura

La Universitat Lliure vos convida a la xerrada
FÍSICA PER A L’AGRICULTURA
a càrrec de Damià Bover
Al local de l’Ecoxarxa dia 19 de juny a les 20h

República de platón

-

LOCAL ECOXARXA

8 de junio de 2013 – 18 -20 h

El GAFA de filosofía de la Universitat Lliure lanza una invitación generalizada y abierta a la lectura y comentario colectivos y críticos de La República.

Sesión a sesión, y llegando hasta donde lleguemos, exploraremos los sucesivos niveles de lectura de este libro tan polémico. Como de costumbre, esto es un ejercicio de análisis y discusión sin restricciones y que no presupone a sus asistentes conocimientos previos ni una orientación determinada. Al contrario, huyendo de toda jerga y academicismo intentaremos exprimir al máximo este libro. No se trata de reivindicar su valor histórico ni de denostarlo, sino localizar qué aspectos de su contenido aún nos confunden, excitan o repelen. Pocos textos pueden dar pie a tantas posibles discusiones: acerca de su contenido literal, las interpretaciones que ha ido recibiendo, las razones de su buena fama, y también las de la mala; su condición de piedra angular de la Cultura Occidental; incluso su condición de libro–fetiche para dudosas “fundaciones”…

En esta primera sesión, a celebrar el sábado 8 de junio a partir de las 18 horas (¡se ruega puntualidad!) en transitant [aquí el enlace y lo que convenga] comentaremos el primer libro de los diez de Ios que consta la obra. Sería óptimo realizar una sesión el primer sábado de cada mes sobre cada uno de los libros, habiéndolo leído y pensado en casa, e incluso trayendo preparadas anotaciones y reflexiones que compartir y discutir.

Es fácil que encontrar La República en cualquier biblioteca. Existen incontables ediciones, aunque algunas son espantosas retraducciones incompletas y destinadas únicamente para decorar estanterías. Por suerte las ediciones ahora más corrientes son las de Alianza y Gredos, que son más que recomendables. Respecto al resto, se recomienda tener ojo.

Lo mismo acerca de las versiones que circulan por internet: hay muchas que son simples escaneos de las chapuzas de antaño, y otras que se deben a “organizaciones” como las antedichas y, por decirlo de algún modo, aún son menos fiables.

Aquí podéis descargar una antigua pero útil edición del Libro LA REPÚBICA DE PLATÓN.

 

 


Assemblea coordinadora Universitat Lliure de Mallorca

asamblea

La propera assemblea de l’Universitat Lliure de Mallorca tindrà lloc el proper dijous 25 d’abril de 16:30h a 19h a transitant (c/ dels soccors 16, Ciutat). Recordem que les assemblees de l’Universitat Lliure son obertes a quasevol persona interesada en participar o coneixer-nos un poc més d’aprop.

Ens veiem allà!


Diada de l’EcoXarxa

El proper diumenge 14 d’Abril tindrà lloc una fira d’intercanvi a la plaça Patins de Ciutat de 10h a 20h on hi-hauran parades amb menjar ecològic, productes artesans i un espai per al troc directe. Tot serà acompanyat amb activitats lúdiques com pregoners, músics, animació infantil, etc… (punxar sobre la imatge per ampliar)

A continuació vos deixam amb un document elaborat pels companys i companyes de l’EcoXarxa Mallorca on s’expliquen les línies principals del seu projecte i més informació sobre el funcionament amb moneda social -el talent- el mateix dia de la fira (punxar sobre “Read the rest of this page” al final).

També podeu consultar la pàgina web del projecte a: http://ecoxarxamallorca.blogspot.com.es/

Serà un plaer trobar-nos aquest dia per a intercambiar mentre ens divertim amb les activitats i coneixem altres maneres de relacionar-nos. (més…)


Inauguració Local EcoXarxa

Aquest dissabte dia 6 de Abril es farà una diada d’inauguració del local de l’EcoXarxa, en el passatge Antoni Torrandell 16 (entre el carrer Oms i la plaça patins) on podrem gaudir d’una presentació del projecte en el qual la Biblioteca Autogestionada i l’Universitat Lliure també participen. Tindrem Paella Vegana per dinar, activitats per als més petits i musica a la nit amb Dj’s. Ens veiem allà!


Presentació de la coordinadora llibertària de Mallorca

Aquest divendres 15 a les 20h al local de l’EcoXarxa (c/ Antoni Torrandell 16) !!

Vivim un temps de mobilització social. Moltes vegades aquesta té un tint ciutadanista i socialdemòcrata, altres vegades la reivindicació cerca les solucions a l’Estat o a un nou Estat. Però per molta gent que cerca un canvi social, aquests no són camins vàlids sinó com a mínim una equivocació. La necessitat de crear un espai comú i autònom de reivindicació i lluita -un espai que fins ara no existia-, que reclamés l’autogestió de totes les facetes de la nostra vida com a única sortida a les problemàtiques del món actual va dur al procés de creació de la Coordinadora Llibertària de Mallorca (CLM).

Ara quasi farà un any, s’encetà a Cura un procés assembleari que tenia com a objectiu crear una coordinació tangible entre els diferents col·lectius i iniciatives de caire llibertari a l’illa. En ell participaren diferents col·lectius del moviment i també persones a títol individual. Aquella primera trobada va servir per tenir un primer contacte i tot seguit ja sorgiren els primers debats. (més…)


Concert contrainfo.cat a Esporles

contrainfo

- THE LEOPARD’S EXPLOSION (Uri & Bordoy rock esporlerí)
- DRÄSTICA – BATUFOLK DÉLTAMBOR
- KAIS & SHEYLA
- FULL PLAY
- AMONIAKO

Entrada: 3€
Servei de barra a preus populars
Lloc: Sala de Concerts de Son Quint (Esporles)

http://contrainfo.cat/convocatories/concert-dautogestio-de-lanuari-de-contrainfo/


Presentació Ediciones Karakartón

741010_196236087181551_251401397_o


CAMBIO DE LOCAL

local ecoxarxa mallorca

Comunicamos que la Biblioteca Autogestionada del GABA se traslada al local de la Ecoxarxa, que se sitúa en la galería de Olmos que comunica con Plaza de los Patines (donde hay una escalera). Si tienen que devolver libros o informarse de alguna cosa, acudan allí. Próximamente pondremos los horarios y seguiremos informando. Disculpen las molestias.


GAFA de Filosofia

http://uni-lliure.ourproject.org/?page_id=1623


La UNI-LLIURE cap a la vaga general

Crida a la classe treballadora, als aturats i a la població en general
14 de novembre: Vaga General Anticapitalista
No pagarem la seva crisi!

Les passades dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) indicaven que al final del tercer trimestre de l’any, hi havia a les Illes Balears 122.600 persones (un 19,47%) a l’atur. Unes dades que pujaran ostensiblement en el quart trimestre a causa de l’acabament de la temporada turística i que segurament tornaran a ser històriques. També, segons l’INE, el 18,5% de les llars de les Illes estan en risc de caure en la penúria i un de cada tres infants viu sota el llindar de la pobresa.
Just aquestes estadístiques ja demanden mesures d’urgència, però quan es barregen amb les notícies sobre la corrupció política i empresarial que hem viscut aquests darrers anys; amb el multimilionari rescat als bancs; amb el malbaratament o saqueig de les arques públiques per realitzar infraestructures i obres innecessàries; amb les amnisties i fraus fiscals que les administracions toleren a les grans fortunes, mentre a nosaltres ens pugen els imposts; amb la Reforma Laboral que dóna carta blanca als empresaris per augmentar els nivells d’explotació; amb l’augment de les desigualtats socials; i amb els continus retalls en educació, en sanitat i en assistència social, per així destinar la major part del pressupostos generals a pagar els interessos del deute; urgeixen acció popular, contundent i en massa.
Aquesta crisi l’han provocada els bancs i els governs, i són ells els que l’han de pagar. No podem tolerar que aquesta crisi suposi que els rics es facin més rics i els pobres ens facem més pobres, així com que hi hagi un transvasament de riquesa pública a riquesa privada de les dimensions que estam veient. La riquesa s’ha de repartir i l’economia ha d’estar destinada a satisfer les necessitats del poble, harmonitzada a la vegada amb el respecte al medi ambient.
Per altra banda, aquest context de crisi també és aprofitat per l’Estat per reforçar-se i així augmentar els seus nivells de control i repressió. Ens volen asseguts al sofà, amb les mans aplegades i mirant la televisió, mentre ells ens encaminen cap al totalitarisme. Així les coses, no podem deixar que la protesta i la desobediència legítima es criminalitzin i que facin i desfacin sense cap oposició.
Per tot això i més, et demanam que et sumis a la Vaga General el pròxim 14 de novembre, que participis de les nostres convocatòries i una vegada finalitzat aquest dia de protesta, segueixis amb la lluita organitzant-te al treball i a l’atur, als centres d’ensenyament, a la barriada o al poble per tal de ser nosaltres els que encaminem la lluita contra la crisi i no els Governs titelles, ni els partits polítics, ni el sindicalisme burocràtic i còmplice de CCOO i UGT.

Comissió pro Vaga Anticapitalista


EL DEUTE: QUÈ? QUI? COM? QUAN? I COM FER PER NO PAGAR-LO


Nous horaris de la Biblioteca Autogestionada i Assemblees del GABA

El passat dimarts 21 de Maig va tenir lloc una nova assemblea del GABA (Grup Autònom de Biblioteca Autogestionada) on es va decidir -entre altres coses- un petit canvi en els horaris d’obertura de la biblioteca -tot ampliant els dies en que la biblioteca romandrà oberta- així com un dia fixo al mes per l’assemblea del GABA per tal de afavorir la participació de gent interessada en la gestió de la biblioteca.

Els nous horaris d’obertura fixos són:

DILLUNS al matí: de 10h a 14h

DIMECRES matí i tarda: de 10h a 14h i de 17h a 21h

DIVENDRES al matí: de 10h a 14h

Les assemblees del GABA son obertes a noves incorporacions de gent interessada i es celebren el primer dijous de cada més a les 19h.

Finalment cal recordar que la biblioteca estarà oberta també a altres moments no especificats que depenen de la disponibilitat diària de les persones que ens organitzam en el GABA.


Neix la Biblioteca Autogestionada a Ciutat

imagen_biblio_1

Des de fa pocs mesos, un nou projecte autogestionat ha començat a germinar a les entranyes de Ciutat. Es tracta d’una biblioteca popular, un espai autònom i obert per a compartir cultura i coneixements des del nosaltres i per al nosaltres; és a dir, un espai on no es tolera la mediació ni els filtres de cap il·lustre autoritat dominant. Un desafiament que pretén buidar de mercaderia una porció més de la nostra quotidianitat, de les nostres vides segrestades pel treball alienant i el consum anestesiant, una praxi d’empoderament col·lectiu.

El projecte neix a l’Assecador dels Tres Cruis[1], local autogestionat que comparteixen diversos col·lectius amb pràctiques llibertàries[2] al barri de Sa Gerreria i sorgeix precisament gràcies a les sinèrgies derivades de la convivència i la gestió d’un espai-temps comú. En aquest context es va crear el Grup Autònom de Biblioteca Autogestionada, o GABA, que s’encarrega del muntatge de la infraestructura de la biblioteca i de la catalogació dels materials que van sent aportats. Cal mencionar que el GABA és un grup obert que funciona de manera horitzontal, prenent les seves decisions en assemblea i coordinant-se posteriorment a la Universitat Lliure de Mallorca[3]. (més…)


El Buque de los Necios

Una parábola políticamente incorrecta.

Érase una vez un capitán y sus oficiales que se volvieron tan presumidos, tan llenos de arrogancia y tan pagados de sí mismos, que se volvieron locos. Pusieron rumbo al Norte hasta encontrarse con icebergs y témpanos peligrosos y, a pesar de ello, mantenían la misma dirección adentrándose cada vez más en las gélidas y temibles aguas, únicamente para darse el gusto de demostrar su pericia en tan temeraria navegación.

Como quiera que el barco se acercaba más y más al Norte, los pasajeros y la tripulación mostraban cada vez mayor inquietud, y comenzaron a debatir entre ellos y a quejarse de sus condiciones de vida.

-¡Que me zurzan si este no es el peor viaje que he realizado en mi larga vida de marino! La cubierta está resbaladiza por el hielo; cuando estoy de vigía, el viento helado me introduce el frío hasta los huesos; cada vez que tengo que arriar velas, se me congelan los dedos, y todo por cinco miserables chelines al mes.

-¡Tú te crees que estás mal! ¿verdad? ¡Yo por el frío no puedo ni dormir ya que en este barco a nosotras no nos dan las mismas mantas que a los hombres! -le espetó una pasajera. ¡Es una injusticia! (més…)


Presentació de la Universitat Nòmada

DIJOUS 21 juny 2012

17.30h – Assecador des Tres Cruis

C/ Posada de Terra Santa, 3 – Ciutat

-> Presentació de la Universitat Nòmada. A càrrec d’una de les seves membres

-> Presentació de la publicació de la Universitat Nòmada:

“Democracia Distribuida. Miradas de la Universidad Nómada al 15-M”.  Descàrrega: AQUÍ

 

Ajuda’ns a fer-ne difusió descarregant-te AQUÍ a continuació el fitxer (penja, reenvia, inventa…)


Davant d’un nou judici polític: solidaritat!!!

En un moment en què la crisi econòmica i social ens ha dut a un context de forta repressió -detencions de manifestants per la llengua, detencions de vaguistes, càrregues policíaques contra estudiants i miners, massiva presència de policia als actes convocats per moviments socials contestataris, etc.- arriba la data d’un nou judici polític contra activistes.

En aquest cas volen jutjar a 4 joves independentistes per uns incidents provocats per la policia en la manifestació del 30 de desembre de 2010. Llavors, 2 policies carregaren contra els i les manifestants per la crema d’una bandera i hi hagué qui es defensà i repel·lí la càrrega. A partir d’aquí l’Estat en cerca “responsables” i aprofita per copejar la moral d’alguns destacats i actius membres d’aquest moviment polític.

Dilluns 18 de juny, 4 joves seuran a la banqueta dels acusats amb peticions de multes i de penes de presó. En total sumen 9 anys i més de 13.000 euros. A alguns se’ls demanen penes superiors als 2 anys de presó amb les conseqüències nefastes que això pot representar. A més, cal destacar el treball fet des de les clavegueres per la Brigada Provincial d’Informació de la policia. Quan després dels incidents un jutge arxivà el cas, la Brigada prepararà un informe amanit per reobrir-lo on s’apuntava amb el dit a destacats militants de l’Esquerra Independentista, que també d’altres moviments socials de la darrera dècada. Un muntatge en tota regla que no es podria tancar sense la pertinent detenció per comunicar que estaven imputats i la pluja de merda que els caigué al damunt en aquell moment des de les pàgines de El Mundo. (més…)


Crear, luchar, vivir

The-Sandman

Pedro García Olivo.

“¿Qué hay detrás de sus rostros; qué enigma de la banalidad, de la insignificancia, de la docilidad?”. Isaac Babel, “Diario de 1920

I) Doble rostro

Cuando Karl Jaspers escribe “La vida es la ocasión para un experimento. Pero el hombre moderno está obsesionado con liberarse de la libertad”, define su lugar en una tradición crítica que cabe rotular así: “El combate contra la Predestinación”.

Porque tan antigua como la Predestinación misma es el combate contra la Predestinación – he aquí dos fuerzas que atraviesan toda la historia cultural de Occidente.

Desde el principio, la “predestinación” mostró una doble naturaleza, si no un rostro partido, como en el sugerente cuadro de Matisse. De un lado, se da la predestinación allí donde la vida es mecánica, “dictada”, previsible, casi una “pseudo-vida” que nos sería otorgada con insalvables “instrucciones de uso”: una existencia “vegetal”, “mineral”, “maquínica”, por recordar la calificación de Emil Cioran. De otro, ese título señalaría un devenir vital estrictamente “obediente”, “sumiso”, “dócil”, “conformista”, adherido a todos los poderes, a todas las dominaciones, a todo Lo Establecido, “enigmático” a su manera. (més…)


raco de poesia II

contraportada…

“La derecha es reaccionaria,
el centro es aburrido y mezquino,
la izquierda totalitaria, en los extremos se mueven turbios intereses.

¿qué queda?

Autogobierno”

Atonio Orihuela. Autogobierno. Ed. Insomnus. Mallorca, 2012.

 

llibres son armes

armem-nos amb noves idees, nous conceptes emergents, poesia-desig!

empunyem aquelles armes que ens alliberin de les presons del llenguatge, de la cultura tancada, dels espai-temps ja massa re-recorreguts

esdevinguem arqueòlegs i dramaturgs que cerquen,

des de l’actitud del trobar,

els instruments (també els musicals) per a construir l’autonomia desitjada

zahua. Barcelona, primavera del 2012


racó de poesia: la clase media arderá

Llibressonarmes

Antonio Orihuela. Autogobierno. Ed. Insomnus. Mallorca, 2012.

LA CLASE MEDIA ARDERÁ

La clase media enciende el televisor
y los ricos se frotan las manos.

Un viejo cierra la puerta de su casa para dejarse morir
y los ricos se frotan las manos.

Un hombre entra en la consulta del psicólogo
y los ricos se frotan las manos.

Una mujer busca en el cajón sus ansiolíticos
y los ricos se frotan las manos.

Una chica solicita en la biblioteca libros de autoayuda
y los ricos se frotan las manos.

El paro, la angustia y la hipoteca
son violencia cotidiana, doméstica,
y los ricos se frotan las manos.

Los políticos y los sindicaleros hablan de diálogo social
y los ricos se frotan las manos.

La selección mete un gol, dos, tres,
y los ricos se frotan las manos.

Las calles, las barriadas obreras, los coches
se llenan de banderas españolas,
y los ricos se frotan las manos.

II

Los ricos se frotan las manos
y de ellas sale el despido arbitrario, barato, subvencionado,
salen millones de parados,
recortes de salarios,
congelación de pensiones,
expansión de ETT’s,
bancarización de las cajas,
privatización de correos y loterías,
cobro por consulta médica.

Los ricos se frotan las manos
y de ellas sale el miedo, la indefensión, la conformidad,
la calma, la abulia, la mansedumbre,

el silencio

solo roto por el grito de gol.

III

Gol tras gol

hasta que las calles, las barriadas obreras, los coches
se llenan de banderas con un mismo lema

I LOVE CAPITALISMO

porque nadie quiere vivir fuera de lo obvio,
de lo real, del sentido común,

porque todos queremos ser apacibles burgueses,
esclavos de la hipoteca
abonados a la religión del individualismo propietario,

porque nadie quiere ser otra cosa,

nadie quiere luchar consigo mismo

porque
el día que queramos luchar contra nosotros mismos,

ese día
la clase media

arderá.