Vine a-prendre el carrer

Qui som

La universitat lliure és un projecte d’aprenentatge col·lectiu. L’objectiu és crear una xarxa d’espais d’educació alternatius a la universitat pública/privada on poder-nos formar lliurement i íntegrament. És a dir, on poder decidir sobre què i com volem aprendre. Especialment en el context actual on l’educació es troba instrumentalitzada per a la reproducció tècnica i ideològica del capital, ens sembla que l’autoformació és una eina d’emancipació i empoderament. El coneixement ens dóna recursos per organitzar-mos i prendre decisions conscients en tots els àmbits de la vida. I la vida és política. L’elaboració teòrica, la capacitat d’analisi i critica, la comprensió del món que ens envolta i les seves dinàmiques sòn tots elements massa importants per deixar-los en mans dels experts. Donarem importància a aspectes d’actualitat i/o d’especial interès per a la lluita política però sense sotmetre’ns a la tirania dels temes calents del moment, sovint impulsats pels òrgans de poder.

Pel que fa al què, hem començat prioritzant qüestions com organització política, energia, economia i finances, mitjans de comunicació, coneixement i programari lliures, cooperativisme, agroecologia, filosofia política… però caminam juntes cap a altres àmbits com humanitats, arts i ciència. Així mateix considerem de vital importància la recuperació dels sabers populars tradicionals, sabers per a la vida autònoma, sorgits de les necessitats pràctiques dels nostres avantpassats per a la satisfacció de les pròpies necessitats, transmesos fins a fa ben poc de generació en generació i la pèrdua dels quals no ens fa sinó més depenents de la producció alienada i el consum de masses.

Pel que fa al com, volem integrar teoria i praxi en un moviment harmònic, en retroalimentació constant. Hi ha hagut xerrades, debats, cafès temàtics, videofòrums, tallers, treball en petits grups… però estam oberts a altres formats. De fet, ens interessa obrir una reflexió sobre metodologies pedagògiques i antipedagogia. Nosaltres, com antiautoritàries, ens organitzam de manera horitzontal en assemblees.

La universitat lliure com a Jardí d’Epicur, una escola de la Grècia clàssica, fundada a l’Atenes l’any 306 aC. Un espai obert a tothom, on s’admetien fins i tot dones i esclaus! No un centre de transmissió de coneixements sinó una xarxa d’aprenentatge d’una manera de viure a la recerca de la llibertat, posant en pràctica l’autonomia i l’autosuficiència.

La universitat lliure com un nou jardí nòmada, portàtil més enllà dels límits físic de qualsevol espai tancat. Una escola flotant que creix i teixeix vincles d’amistat, el més gran dels plaers, com deia Epicur!

La universitat lliure com a eina d’emancipació. Volem formar-nos en profunditat per poder decidir. El coneixement no és exclusivitat de les elits, dels científics i els experts. Aprendre ens fa lliures i ens dóna poder, posa en marxa una màquina de guerra imparable contra el món que volem canviar. Una arma potent contra l’espiral consumista, el treball rutinari, la despolitització de la vida, l’educació mercantilitzada i les formes d’oci controlat.

Pren el poder! Vine a-prendre el carrer!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>