Vine a-prendre el carrer

GAFA de Filosofia: La comuna de París

ACTIVITAT GRABADA EN VIDEO: charla comuna de París

La idea d’aquesta xerrada-debat és fer una breu explicació sobre la Comuna de París i com influenciar en el pensament del segle XIX i què ens pot ensenyar la Comuna en el nostre present. I a partir d’allí, estimular el debat entre els participantes.L ‘idea d’ AQUESTA xerrada-debat és realitzar una Breu explicació sobre la Comuna i còm va influir en el pensament del segle XIX i que ens pot ensenyar la Comuna al Nostre present. I aixi, estimular el debat entre Els participants. Aquí teniu un vídeo que pot servir per introduir el tema i un text que servirà d’introducció durant l’explicació:

www.youtube.com/watch?v=aFERl1418VY

El dia 28 de maig acabava la Comuna de París enmig de rius de sang, lluites heroiques entre barricades i una duríssima repressió. Li passava una III República que estaria més d’una dècada submergida en els foscos records del seu passat més reaccionari. Mesos abans havia caigut el Segon Imperi Francès i s’havia proclamat l’Imperi Alemany, Europa albirava una nova època, un nou equilibri de poders, que passaria per l’imperialisme i acabaria gairebé irremeiablement a la lluita fratricida. A la Gran Guerra, on van morir els mateixos pels quals van lluitar tant Varlin, Vallès, Eudes o Duval, promulgant lleis i un sistema de govern del que avui, al segle XXI encara ens sorprèn en molts aspectes i més quan ho emmarquem en el segle XIX.

Una història que va perviure durant generacions de socialistes, anarquistes i en definitiva en defensors de les causes dels oprimits en general. Una història que va fer que amb 17 anys Kautsky es sentís commocionat després de la lectura dels fets. Una història a la qual Marx i Bakunin van admirar per igual encara que amb visions diferents, reflex del que els unia i del que els enfrontava. La Comuna constitueix avui dia un gran exemple per a la reflexió en els moviments obrers. El seu caràcter heterogeni, tant en línies de pensament, com en la praxi, la seva enorme idealisme, posant per davant la creació de la Comuna a l’estratègia revolucionària, la seva participació ideològica o personal de la gran part de grans noms de les teories revolucionàries del segle XIX com Marx, Bakunin, Blanqui o Proudhon constitueixen un esdeveniment extremadament destacable. D’això ja es van adonar molts dels seus contemporanis i les generacions posteriors, analitzant, reflexionant sobre els fets comuners i extraient conclusions que tindran gran impacte durant el segle XIX i part del XX, com ara la teoria marxista de l’Estat, l’actuació durant la transició revolucionària, les seves conseqüències en la Internacional, els debats en el si de la socialdemocràcia … Altres, realitzarien una crítica ferotge als comuners, tractats com salvatges, delinqüents, usant tot un llenguatge de desqualificació i manipulació que mitjançant les formes de cada època seria utilitzat fins avui per parlar de qualsevol moviment revolucionari. Tot plegat suposa entendre el nostre passat, però també entendre millor el nostre present – exemples són la fragmentació entre els moviments d’esquerra o la separació entre comunistes i anarquistes avui dia – i reflexionar sobre el nostre futur en un entorn on la lluita social s’ha convertit en un lluita molt heterogènia però que no obstant això, necessita de la unitat per fer front a les majors desigualtats i la crisi que pateix Occident en dècades.

Per això, aquesta xerrada es planteja d’una manera que pugui donar cabuda no només als fets de la Comuna, sinó als que li van precedir i als que el van seguir, ja feta història, feta llegenda. Per conèixer la Comuna de París però alhora conèixer el que va ser el seu passat recent i la pervivència del seu llegat.

Esdeveniment al Facebook: http://www.facebook.com/events/315580688565142/

Related posts:

taller d'enquadernació
GAFA de Filosofia: Pythagoras
GAFA de Filosofia: Heráclito

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>