Vine a-prendre el carrer

Neix la Biblioteca Autogestionada a Ciutat

Des de fa pocs mesos, un nou projecte autogestionat ha començat a germinar a les entranyes de Ciutat. Es tracta d’una biblioteca popular, un espai autònom i obert per a compartir cultura i coneixements des del nosaltres i per al nosaltres; és a dir, un espai on no es tolera la mediació ni els filtres de cap il·lustre autoritat dominant. Un desafiament que pretén buidar de mercaderia una porció més de la nostra quotidianitat, de les nostres vides segrestades pel treball alienant i el consum anestesiant, una praxi d’empoderament col·lectiu.

El projecte neix a l’Assecador dels Tres Cruis[1], local autogestionat que comparteixen diversos col·lectius amb pràctiques llibertàries[2] al barri de Sa Gerreria i sorgeix precisament gràcies a les sinèrgies derivades de la convivència i la gestió d’un espai-temps comú. En aquest context es va crear el Grup Autònom de Biblioteca Autogestionada, o GABA, que s’encarrega del muntatge de la infraestructura de la biblioteca i de la catalogació dels materials que van sent aportats. Cal mencionar que el GABA és un grup obert que funciona de manera horitzontal, prenent les seves decisions en assemblea i coordinant-se posteriorment a la Universitat Lliure de Mallorca[3].

La Biblioteca Autogestionada romandrà oberta des d’aquest mes d’agost un mínim de dos dies fixos per setmana -detallats al final del text- a part d’altres moments esporàdics quan el local és utilitzat per algun dels col·lectius participants o hi ha activitats obertes. De moment, comptem amb aproximadament 400 llibres procedents de donacions particulars, dels quals una bona part es van recopilar a la desallotjada Biblioteca Popular del CSOA Sa Foneta[4] i a la plaça d’Espanya, okupada durant el 15M. A part, disposem d’una àmplia col·lecció de revistes, diaris i fanzines de diferents temàtiques, editats en la major part dels casos per petits col·lectius crítics dels territoris on s’imposa l’Estat espanyol.

Per altra banda, el funcionament de la biblioteca es basa en la confiança i tots els materials poden ser utilitzats dins del local o deixats en préstec durant un termini d’un mes -ampliable- de manera que es garanteixi un accés lliure i gratuït a la cultura; cosa que es torna cada vegada més necessària vista l’actual caiguda lliure cap a la misèria i la precarietat de grans sectors de la població. A més, volem dotar-nos d’una col·lecció de materials útils per poder desplegar un pensament crític propi, és a dir, que superi la incòmoda i despòtica dependència que sofrim d’intel·lectuals i especialistes per a qualsevol cosa que surti fora de les nostres petites parcel·les unidimensionals de coneixement.

En definitiva, la biblioteca autogestionada pretén obrir una altra petita esquerda en els toscs i infranquejables murs mentals d’allò possible, aixecats i tutelats pel -cada vegada més lamentable- espectacle de la societat moderna totalitària.

Per a més informació visiteu: http://uni-lliure.ourproject.org/?page_id=1269

GABA

HORARIS FIXOS DE LA BIBLIOTECA:

Dimecres: de 10h a 14h i de 18h a 21h.

Divendres: de 17h a 21h.

ASSECADOR DELS TRES CRUIS: c/ Posada de Terra Santa 3, Ciutat.

[1] Antigament conegut com el “local d’Agrohoritzontal” atès que aquest grup de consum ha estat el responsable de l’obertura i adequació del local, tot ampliant posteriorment el projecte a altres col·lectius necessitats d’espai.

[2] Actualment, participen en aquest local autogestionat el grup de consum Agrohoritzontal, el nucli local de Palma de l’EcoXarxa Mallorca i la Universitat Lliure de Mallorca.

[3] Per a més informació sobre l’Universitat Lliure de Mallorca visiteu: http://uni-lliure.ourproject.org

[4] El Centre Social Okupat Autogestionat Sa Foneta estava situat a la Plaça d’Espanya de Ciutat i va ser desallotjat el passat 6 de juny per part de la policia nacional.

Related posts:

Ja tenim nou espai!
Butlletí de presentació de l'Universitat Lliure de Mallorca
taller d'enquadernació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>