Cafè-temàtic: crisi energètica i energies autònomes
El passat diumenge dia 5 de agost va tenir lloc un nou cafè-temàtic posant fi -pel moment- al cicle sobre tècnica, tecnologia i energia que vam posar en marxa les darreres setmanes. Aquesta vegada el debat va tractar sobre la imminent crisi energètica que s’ens aveïna així com de les grans transformacions socials i en les nostres maneres de vida que pot comportar. En aquest context, es va reflexionar també sobre quines alternatives podem tirar en devant a modus individual o col·lectiu i que implicacions poden tenir quant al nostre nivell de autonomia i llibertat.
Alguns materials per ampliar informació son:
- Pimiento energètico. (link)[revista]
- “A crude awakening” [documental]
- “A farm for the future“[documental]
- “Recetas para el desastre“[documental]
Compartint les primeres experiències en autogestió
Després d’un temps de feina ja hi ha algunes experiències i coneixements per a compartir… Ens trobarem dia 10 de març per continuar treballant juntes (vegeu cartell i convocatòria).
Unes idees sobre el que veurem:
Gasificació, la combustió eficient.
La biomassa pot ser una font d’energia renovable sempre en fem un ús sostenible. Per això és necessari desenvolupar tecnologies que siguin energèticament eficients, és a dir, que permetin obtenir la màxima quantitat d’energia aprofitable de cada combustible. El motor Stirling.
La gasificació de la biomassa és un procés termoquímic que ens permet millorar enormement l’eficiència de la combustió de materials. I més eficiència vol dir menys fum, menys despesa en combustible,més oportunitats de desenvolupament i menys dependència de combustibles externs. Utilitzat àmpliament durant els anys 40 i 50 en cotxes i camions, en aquests moments de canvi energètic cal recuperar i millorar aquestes tecnologies tan interessants.
El motor Stirling.
El motor Stirling és un motor de combustió externa que permet generar energia a través d’un diferencial de temperatura entre dues parts del motor. El que fa que el motor sigui interessant és la possibilitat de generar calor amb combustibles sostenibles i/o menys costosos. A més és un motor que necessita d’una tecnologia baixa (nivell de ferrer) per poder-lo construir contribuint així que es pogui desenvolupar una alternativa energètica més democràtica.
Aquest motors són de relantí per tant no són capaços de generar grans potències però suficients per poder moure dinamos.
El funcionament del motor es pot simplificar dient:
Com que els gasos calents expandeixen més que els freds, només es tracta de refredar el gas abans de comprimir-lo i encalentir-lo abans de expandir-lo. Si la força d’expansió menys la força de compresió és major al roçament del motor, el motor funciona.
Imatge del motor Stirling autoconstruit.
Presentació Grup d’Autoformació d’Autogestió Energètica
A la Universitat Lliure s’ha tractat des dels inicis el tema del Pic del Petroli i la necessitat de tendir a l’autogestió energètica, (reviseu programació d’activitats realitzades). Un punt d’inflexió va ser la Trobada 15M realitzada al mes de novembre passat. Un dels eixos que es va treballar va ser el d’energia i vam trobar-nos un grup de gent interesada en el tema. Els continguts i les conclusions dels distints eixos temàtics es poden consultar al Dosier Trobada 15M.
Es pot dir que el GAFA d’autogestió energètica és resultat de les sinèrgies que van sorgir a la trobada. Part del treball d’autoformació s’està realitzant a través d’un grup a N-1 i seguint d’aprop algunes webs d’interés.
Si vols participar en el GAFA pots enviar un mail a la Universitat LLiure o directament visitar el grup de feina a N-1. Es un grup amb accés restringit i has de demanar que et convidin. Seràs benvinguda!
- Eix d’energia Trobada 15M (N-1)
- Grup d’Energia Mallorca (N-1)
Materials: