Qui som antiga
La universitat lliure és un projecte d’aprenentatge col.lectiu. L’objectiu és crear un espai d’educació alternatiu a la universitat pública/privada on poder-nos formar lliurement i íntegrament. És a dir, on poder decidir sobre què i com volem aprendre. Especialment en el context actual ens sembla que la formació és una eina d’emancipació i empoderament. El coneixement i la informació ens dóna recursos per organitzar-mos i prendre decisions conscients en tots els àmbits de la vida. I la vida és política. Donarem importància a aspectes d’actualitat i/o d’especial interès per a la lluita política però sense sotmetre’ns a la tirania dels temes calents del moment, sovint impulsats pels òrgans de poder.
Pel que fa al què, hem començat prioritzant qüestions com organització política, economia i finances, energia, mitjans de comunicació, energies, coneixement i programari lliures, cooperativisme, agroecologia, filosofia política… però caminam juntes cap a altres àmbits com humanitats, arts i ciència. Pel que fa al com, hi ha hagut xerrades, debats, cafès temàtics, videofòrums, tallers… però estam oberts a altres formats. De fet, ens interessa obrir una reflexió sobre metodologies pedagògiques i antipedagogia. Nosaltres, com antiautoritàries, ens organitzam de manera horitzontal en assemblees.
La universitat lliure com a Jardí d’Epicur, una escola de la Grècia clàssica, fundada a l’Atenes l’any 306 aC. Un espai obert a tothom, on s’admetien fins i tot dones i esclaus! No un centre de transmissió de coneixements sinó una xarxa d’aprenentatge d’una manera de viure a la recerca de la felicitat, posant en pràctica l’autonomia i l’autosuficiència.
La universitat lliure com un nou jardí nòmada, portàtil més enllà dels límits físic de la plaça. Una escola flotant que creix a internet i teixeix vincles d’amistat, el més gran dels plaers, com deia Epicur!
La universitat lliure com a eina d’emancipació. Volem formar-nos en profunditat per poder decidir. El coneixement no és exclusivitat de les elits, dels científics i els experts. Aprendre ens fa lliures i ens dóna poder, posa en marxa una màquina de guerra imparable contra el món que volem canviar. Una arma potent contra l’espiral consumista, el treball rutinari, la despolitització de la vida, l’educació mercantilitzada i les formes d’oci controlat.