Vine a-prendre el carrer

Breu Història

Inicis de l’Universitat Lliure

La Universitat Lliure de la plaça neix d’un grup ampli i heterogeni de persones en el context de l’okupació de les places durant el mes de Maig. Llavors es va posar de manifest la importància de la formació i el coneixement per comprendre el món que ens envolta i així poder canviar-lo. Si bé al principi el projecte està lligat a l’assemblea de l’Acam-pada Palma, aviat es torna autònom i es desenvolupa paral· lelament i en estreta col·labo-ració amb el que els mitjans de difusió massiva van denominar “Moviment 15M”.

Així, en un primer moment frenètic i ple d’activitat, la divulgació va ser la línia principal que abordem. En certa manera ens vam veure desbordats a causa del constant flux de persones que s’apropaven amb ganes d’expressar i posar en comú el seu saber o les seves experiències. Es van fer constantment xerrades i cicles sobre economia, agroecologia, energia i esgotament dels recursos, cooperativisme, programari lliure … així com projeccions de pel·lícules i documentals, activitats de reflexió o tallers de temàtiques variades. En aquesta primera fase sobretot comptem amb la presència de gent provinent de diferents sectors dels moviments socials que s’oferien per compartir els seus treballs i reflexions o plantejar proble-màtiques actuals.

Una de les línies amb major importància d’aquest primer període va ser, segons el nostre parer, el tractament de les dinàmiques assembleàries. En aquest tema diagnosticavem una forta mancança d’eines per a l’auto-organització horitzontal i col·lectiva en el nostre entorn més proper, la plaça i els barris de Palma, on les creixents suspicàcies en les assemblees amenaçaven amb un procés institucionalitzador i diferents “lidercillos” lluitaven per “portar-se el gat a l’aigua” amb les tècniques més bastes de manipulació. Aquesta línia també contribueix en gran mesura al desenvolupament de la personalitat del col·lectiu i en el continu viatge polític que en el seu interior es dóna, orientant-se a poc a poc cap a postures més crítiques, anti-autoritàries i radicals.

Evolució del projecte

Amb l’arribada de l’estiu, amb certa fatiga acumulada deguda a la intensa activitat (però amb la il·lusió intacta) i el grup més consolidat, decidim reestructurar el projecte, començant a concebre una iniciativa més a llarg termini i més seriosa que una simple coordinadora d’activitats de divul-gació, que pogués satisfer unes inquietuds polítiques més profundes. En aquest context es conceben els Grups d’Auto-Formació Autònoms (GAFA) i els Grups de Recerca Autò-noms (GRA) que conviuen amb les activitats de divulgació que ja realit-zavem amb diferents col·laboradors esporàdics. L’objectiu principal dels GAFA i els GRA, és desenvolupar un coneixement a mitjà-llarg termini sobre temes que consideram del nostre interès, o quan diagnosticam certes mancances en els moviments socials.

En aquesta època també és desallotjada la plaça d’Islàndia i ens conviden a formar part del Centre Social Okupat Autogestionat Sa Foneta, a la mateixa plaça. Allà començam a rehabilitar un espai amb la idea de muntar una biblioteca popular i disposar d’un espai físic per fer assemblees, activitats i guardar materials. La versatilitat d’un espai fix ens permet realitzar amb més comoditat cinefòrums, cafès-temàtics o altres activitats dels GAFA, així com facilitar la difusió de les nostres activitats una vegada l’efervescència dels mesos de Maig, Juny i Juliol havia anat minvant.

Durant el període en el qual estam a Sa Foneta, sorgeixen sinèrgies amb companyes que s’apropen al col·lectiu donant lloc a nous GAFAs, a la vegada que altres persones més presents en èpoques anteriors s’allunyen una mica. El projecte de la biblioteca popular avança a passes de gegant i augmenta constantment la quantitat de llibres i la in-fraestructura de la biblioteca. També van sorgint noves seccions amb premsa crítica i fanzines gratuïts elaborats per col·lectius que ens semblen interessants.

No obstant això, diferents problemes en temes referents a l’organització del centre social, la falta d’horitzontalitat i un funcionament fora dels nostres interessos, ens van crear reticències que malgrat els esforços posats no varem aconseguir solucionar, i vam abandonar definitivament l’espai a principis del 2012.

La nostra activitat actual se centra en el treball a llarg termini dels GAFA i la col·laboració amb altres grups o sectors afins, amb la idea que la maduresa dels GAFA doni lloc als primers GRA. També hem començat recentment un projecte de distribució de llibres i fanzines de caire polític, la Biblio-Nòmada, que ens agradaria es pogués ampliar per a donar cabuda als materials propis que anem generant.

En un futur, ens agradaria arribar a una major quantitat de gent, que més persones participin en el nostre projecte, generar complicitats i sinèrgies amb altres col·lectius i ampliar els Grups d’Auto-Formació i Recerca, tot incloent tants temes com interessos puguin existir. En definitiva, volem crear una xarxa de persones amb ganes de formar-se i compartir coneixements d’una manera autònoma, que amb una voluntat transformadora i on estiguin sempre presents el recolzament mutu i la solidaritat entre iguals.

Actualment estem ocupant un nou espai a l’ “Assecador des Tres Cruis”, un Espai Autogestionat que compartim amb el col·lectiu Agrohoritzontal (cooperativa de consum agroecològic) i altres individualitats.

On? Carrer de Posada de Terra Santa 3, a Ciutat, molt a prop de la plaça Quartera.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>